İspanya'da Barınaklarla Sokaklarda Sahipsiz Köpek ve Kedi Sorununa Çözüm Arayışı

İspanya'da Barınaklarla Sokaklarda Sahipsiz Köpek ve Kedi Sorununa Çözüm Arayışı

İspanya, her yıl 200 binden fazla köpek ve kedinin sokağa terk edildiği bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Ancak son yıllarda yapılan yatırımlar, kontroller ve kısırlaştırma gibi uygulamalar sayesinde sokaklarda sahipsiz hayvanların sayısında belirgin bir azalma yaşanıyor.

Affinty Vakfı'nın verilerine göre, İspanya'da her yıl 200 binden fazla kedi ve köpek sahiplerinin ölümü ya da bakım imkânlarının yetersizliği nedeniyle sokağa bırakılıyor. Ancak 2023'te bu sayı 280 bini bulmuş, bu durum ülke genelinde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmıştı.

{inAds}

Ülkedeki barınak sayısı artmış olsa da, barınaklara gelen kedi ve köpeklerin sadece yaklaşık yüzde 40'ı sahiplendirilebiliyor. Geçmişte barınaklarda kalan hayvanlar belirli bir süre sonra uyutulurken, 2023'te çıkarılan bir yasayla bu uygulama yasaklandı. Yeni yasayla birlikte sokaktan barınaklara getirilen hayvanlar hemen kısırlaştırılıyor ve barınaklarda daha iyi bir bakım sağlanıyor.

Madrid yakınlarındaki "Salvando Peludos" köpek barınağının çalışanı Jara Klea, İspanya'da terk edilen köpek sayısının azalmadığını ancak daha fazla yatırım, gönüllü yardımları ve barınaklar olduğunu belirtiyor. Barınaklar, kamu için tehlike oluşturan köpeklerin bakımını üstlenirken, köpeklerin sosyalleşmesi ve adaptasyonu için de çeşitli faaliyetler düzenleniyor.

İspanya'daki birçok köpek barınağının hala yetersiz koşullarda olduğu göz önüne alındığında, yapılan yatırımların önemi daha da artıyor. Ancak İspanya'da sokak hayvanlarına yönelik bilinçlenme ve daha iyi bakım şartlarının sağlanması adına atılan adımlar, ümit verici bir şekilde devam ediyor.

Küfür ve hakaret içeren yorumlar yasaktır.

Daha yeni Daha eski